Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Sunday, August 13, 2006

"Dawn", "Adulthood Rites" & "Imago"


Av Octavia Butler

Efter att ha läst Butler's denna Xenogenesis-trilogi känner jag mig lite andlös. Lika mycket inför denna kvinnas fantasi och idéer som för alla tankar och frågor serien väcker i mig själv. Denna SF-serie är inte likt någonting jag läst innan; den är full av ytterligt främmande egenskaper, karaktärdrag, raser, individer och koncept men lyckas ändå göra det till något bekant och mänskligt. Stora etiska frågor är själva essensen i hela historien. Och det är en mycket bra historia...

Tredje världskriget kom till slut och det blev förödande för hela mänskligheten. Vapen användes som tog död på nästan allt högre liv på Jorden och de få som inte dog direkt förgiftas sakta av den nu förgiftade Jorden. Snart kommer vi alla att vara utrotade.
Så dystert ser läget ut när Oankali kommer förbi. Oankali är en ras som lever och utvecklas genom att ta det bästa från raser de stöter på och inkorporera det i sig själva. Bokstavligen. De är nämligen högt specialiserade genmanipulerare. Oankali ser vår potential men förfasas samtidigt över vår förmåga att förstöra liv i jakten på att få mer makt över varandra. De bestämmer sig för att rädda mänskligheten och restaurera Jorden. Men till vilket pris...?

Betyg: "Dawn" 4, "Adulthood Rites" 4,5, "Imago" 3,5

No comments:

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.