Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Tuesday, March 25, 2008

Dungeon Lords


Kan du gissa från namnet? Japp, DL är ett dataspel. Ett som jag har snöat in på nu när jag är enormt sugen på att börja spela WoW igen fast jag är för lat för att ladda ner och installera det...vilket kanske är tur...

Men den här recensionen skulle inte handla om WoW, så tillbaka till ämnet! DL är ett fantasy RPG med både gamla kända och nya, spännande inslag. Din karaktär är rätt ful (min är den osnyggaste alven på länge), men du kan iallafall välja mellan ett gäng olika raser. Fast bara Den Stora Programmeraren i himlen vet varför det inte finns några kvinnor att välja på av dvärgar, orcher och troll, men väl av människor och alver... Nåväl... Det är ett tredje-persons-spel där du rör dig runt i en rätt stor värld och både ska lösa mysterier/följa en storyline och spöa skiten ur olika monster.

Kontrollerna är lite annorlunda, men påminner lite om WoW - man blir lite sjösjuk i början när allt snurrar men sen vänjer man sig. Dina experience points kan du köpa skillpoints med och du kan välja väldigt fritt, vilket är riktigt lajbans! "Hmm - intelligens eller lockpicking...?"

Detta är dock ett rätt svårt spel - fienderna är inte helt lätta ens när man är newbie - så det är tur att man kan återuppliva sig hur mycket man vill. Det är rena paradiset tills man börjar undra vart ens skillpoints tar vägen...det är då man upptäcker priset för evigt liv; likt en klonad Dolly vittrar man sönder lite i taget. Ajdå, inte bra. Bättre då att utnyttja en annan av spelets egenheter; så fort du tar upp en meny avstannar nämligen all aktivitet - utom tiden. Du kan alltså pausa mitt i ett slagsmål och vänta tills du helat dig, sedan pausa upp och fortsätta pucklandet lite till... Praktiskt om du har slut på potions!

Jag är ju av naturen ingen magityp så jag har just inte testat den delen så mycket. Spelet har dock fyra magigrenar man kan välja att specialisera sig på - och de fungerar helt olika. En - nether - baseras på blandandet av ingredienser som bat wings, bone dust och wolf manes, en - spiritual - baseras på tro och bön och artefakter, en annan - rune magic - baseras på runor... Rätt ovanligt! Min egen favoritklass i alla sammanhang är alltid warrior och den är lite som den brukar i sådana här spel. Alltid kul med headbashing...;-)
Att dyrka upp lås är också rätt unikt i DL - beroende på din skill och låsets svårighet har du olika tid på dig att hinna pricka in rätt symboler innan fällan slår igen...
Över huvud taget är det ett ganska roligt spel - om än på gränsen till för svårt.

Det har dock en del minus - inte minst alla buggar. Man kan tex snacka med någon man möter på gatan som går i klänning, har bröst och hästsvans, men rösten är en mans... Ibland skickar spelet oproportioneligt många fiender på dig på en och samma gång när du stått stilla för länge - tolv vargar och fyra thieves - alla med samma level som du själv är lite mycket att ta sig an... Du har dessutom ingen karta att ta upp i spelet så du får alltid gissa var du är och det är hur lätt som helst att gå vilse - trots din kompass. Jag menar - om du blir attackerad på en stig i en skog och du får sno runt en massa för att slåss - vem farao lägger märke till vilket väderstreck du var på väg i sekunden innan?

Allt som allt ger jag det betyget 3,5. Testa om du är sugen på ett lite annorlunda uppbyggt fantasy RPG. Men prova en senare version än min - det sägs att de fixat en del av buggarna där...

4 comments:

Susanna said...

"Ibland skickar spelet oproportioneligt många fiender på dig på en och samma gång när du stått stilla för länge - tolv vargar och fyra thieves - alla med samma level som du själv är lite mycket att ta sig an..."
*singing* Brave sir Robin ran away...bravley ran away, away! When danger lurked its ugly face, he bravley turned his tail and fled.. *fniss* Förlåt.
Verkar vara ett roligt spel annars, förutom pradoxer som 'en ful head-bashing warrior alv'

Anna said...

LOL! ja lite så var det... det är annars klart emot mina principer att springa, men då kutade jag för glatta livet...;-)

That Handsome Devil said...

Dataspel? Här? Varför har jag inte tänkt på det, nu fick jag plöstlit så mycket mer att blogga om, moahahaa!

Anna said...

jag tänkte iaf att det är inom ämnet - eller vad säger ni? fantasy & sci-fi liksom... =D

fast jag kanske ångrar mig när jag ser monster-magnus som släppts lös på bloggen...;-)

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.