Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Tuesday, May 27, 2008

Polaris

av Jack McDevitt

Man pratar fortfarande om mysteriet med Polaris - rymdskeppet som likt det mer jordiska Mary Celeste gav sig ut på resa och sedan hittades på drift utan sina passagerare. Sex kändisar och vetenskapsmän plus en pilot, oförklarligt försvunna utan att ens ha tagit tandborstarna med sig.

När 60-årsjubiléet av försvinnandet står för dörren ska några av de föremål som hittades ombord auktioneras ut, Chase Kolpath - överljuspilot och jägare av sällsynta föremål - och hennes chef Alex Benedict hinner knappt köpa en handfull föremål förrän byggnaden bombhotas och sprängs. Alex - som lever på att lösa mysterier för att hitta sällsynta artefakter - intuition säger honom att mer än det uppenbara mordförsöket på en närvarande diktator ligger bakom och han drar med sig Chase ut på en jakt för att lösa en hemlighet som någon är villig att döda för...

Den här boken är en riktig Indiana Jones möter Hercule Poirot i rymdmiljö! Gillar du deckare? Äventyr? Sci-fi? Den är alla tre i ett... Visst är där en del technobabbel, men historien koncentrerar sig kring mysteriet och människorna och jag skulle definitivt kalla det en mjuk eller medelmjuk sci-fi.

Huvudpersonen och bokens berättare är Chase och hon är även den som kör överljusskepp och likt McGuyver kan lösa de flesta problem - inte riktigt med tuggummi och råttfälla, men det har de väl å andra sidan inte i den tidsperiod boken utspelar sig i... Alex är hennes chef som blivit rik på sitt sjätte sinne för affärer - mer intresserad av pengarna artefakten kan inbringa än själva artefakten - och han är även den mesigare av de två. Ett lite annorlunda radarpar i en rätt annorlunda bok...

Betyg: 4

2 comments:

Susanna said...

Hehehe! Låter bra, om jag bara kunnat komma över min aversion för rymdskepp. Jag håller gärna även mina mentala fötter på jorden, tack.

Urgulliga små ailiens på månadens bild!

Anna said...

visst är de pöta! tyckte de passade in i vårt temat... ;-)

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.