Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Saturday, May 17, 2008

The Hallowed Hunt

av Lois McMaster Bujold



då och då stöter jag på en författare som verkligen imponerar på mig. neil gaiman, peter s beagle, george rr martin, octavia butler... och nu lois mcmaster bujold.
förutom att verkligen kunna berätta en historia och komma med en hel del originella koncept gör hon något så - märkligt nog - unikt som att måla upp miljöer och bifigurer på ett sätt som levandegör omgivningarna så mycket mer än den vanliga kulissen. visst - en del är duktiga på att ge lite djup i kulissen så den känns lite som en miljö, men i många fall lägger berättaren bara krut på huvudpersonerna och händelseförloppet. så icke lois...

hennes hallowed hunt är något så ovanligt i fantasygenren som en fristående historia i en (1) del. spännande från nästan första sidan och jag önskade mer än en gång att jag kunnat stanna hemma och läsa hur det gick istället för att jobba... ;-)

prins boleso är död och har dött under aningens mystiska omständigheter. det är inte det att någon är speciellt ledsen över hans bortgång (han var mer eller mindre galen och inte speciellt trevlig) men han var ju ändå prins och därför måste en utredning göras och den skyldiga ställas inför rättvisan. uppdraget faller på lord ingrey wolfcliff - alltiallo till en av rikets högst uppsatta, lord hetwar. som sådan är han van att få uppdrag av varierad och känslig karaktär (även om de flesta involverar våld eller hot om våld.) men detta utvecklar sig till en historia som tillomed sätter den stabile och allmänt fruktade lord ingreys värld i gungning. Försök själv få ordning på en död naken symbolprydd prins, en högättad jungfru av ätten badgerbank med blod på klänningen, en leopard, en varg, två schamaner (varav en galen), fem gudar, ett delat hjärta och en hemsökt skog. jag menar - det säger sig ju självt...
mordet på boleso visar sig snart vara en länk i en mycket komplicerad väv som inte ens gudarna själva har kontroll över.

otroligt spännande bok! läs den!

Betyg: 4,5

4 comments:

That Handsome Devil said...

"fristående historia i en (1) del." LOL! Bara det gör ju den intressant i sig, börjar bli ganska trött på att alltid behöva läsa minst tre för att komma till slutet...

Susanna said...

En författare som kan komma till poängen på mindre än 10 000 sidor?! Ett hus som heter badgerbank? En hemsökt skog?

Jag lånar gärna så snart som möjligt!

It's a badger,badger,badger, badger...Mushroom! Mushroom!

Mycket bra böcker på gång nu; ska snart börja på A Feast of Souls, är mitt uppe i ett Dresden maraton, 'snart' kommer A Flight of Dragons och förhoppningsvis nästa Steven Ericsson bok.

Rebecka said...

Har fått låna boken av Anna, började läsa och är fast direkt. Välskriven och spännande - lite av en deckare i fantasyvärld. Härliga karaktärer, Ingrey är super, så även vår "hjältinna", för att inte tala om de ljuvliga birollerna - helgon, demonbesatta barnmorskor, kärlekskranka prinsar som berättar epos på vers, m.fl.

Kan ge den till dig, Susanna, så snart jag är klar - lär gå fort... :-D

Anna said...

visst är den bra?! om som sagt, den blir ju inte mindre bra av att den är en enda del...;-)

de där djurnamnen (wolfcliff, badgerbank, horseriver, stagthorne, etc) är mycket gamla ättnamn som kommer från deras släkts sprit animals utan att säga för mycket... (lite kelt-aktigt i mitt tycke) det fanns tretton olika ätter från början (boar, bear, horse, badger, wolf, lynx, hawk, stag, owl (tror jag) och whatnot...)

jag lånade om boken den 15e så det är gott om tid att låna vidare. =)

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.