Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Sunday, June 22, 2008

A Shadow in Summer


av Daniel Abraham

Första delen av fyra i The Long Price.

Detta är en nyskapande och väskriven fantasyhistoria med asiatisk känsla. Den utspelar sig i en värld där hierarkierna är strikta, uppförandekoderna många och ett helt samtal kan föras mellan orden genom kroppens och händernas vinklingars nyanser.
Det är också en värld där det råder en spänd fred mellan de mildare Khaiaten och det erövringshungriga, expanderande Galt. De rika Khaiaten har ingen egen armé och skulle varit ett lätt byte för Galt om de inte haft sina poeter och sina andat som skyddar dem. Poeter är motsvarigheten till magiker och de får sin kraft från sin andat - dvs begrepp som fått fast form och bundits till den fysiska världen och en poet.

Staden Saraykeht i Khaiaten är beroende av en specifik andat för att ge sin bomullsindustri den fördel den behöver för att blomstra och dominera i världen. Denne andat - "he who removes the part that continues" (även kallad Seedless) har dock en egen agenda och intrigerar friskt för att återfå sin frihet...

Några andra personer:
Otah fick erbjudandet att bli en av de högste, en poet, men tackade nej av egna, privata, skäl...

Maati hamnar som lärling hos en poet som tillbringar mer tid på horhus och med att hata sig själv än att lära Maati något vettigt...

Liat är en ung kvinna som när hennes lärare försvinner blir lurad till förräderi...

Amat upptäcker en hemlighet och blir tvungen att försvinna för att rädda sitt liv...

Marchat sitter i rävsaxen och blir tvungen att agera mot sin vilja...

Intrigerna och förvecklingarna är många och man har verkligen ingen aning om hur boken ska sluta förrän du verkligen är där. Detta är en spännande debut som jag verkligen ska följa framöver!

Betyg: 4

3 comments:

Susanna said...

Låter synnerligen intressant - jag lånar gärna! Måste säga att jag börjar bli mer än lite trött på A Feast of Souls. Tyckte ni verkligen att den var bra?!

Bibblan någon gång i veckan?

Anna said...

ja, jag gillade den! =) fast smaken är ju som baken...

gärna biblan i veckan! dag? min vecka är tydligen efter-jobbet-tom...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.