Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Saturday, June 14, 2008

Den mörka materian


Guldkompassen, Den skarpa eggen & Bärnstenskikaren av Phillip Pullman

Lyra - denna egensinniga tioåriga hjältinna - kastas in i ett oerhört äventyr efter att ha tjyvlyssnat på ett möte och räddat livet på lord Asriel. Föräldralös och uppfostrad (nåja...) av akademikerna på Jordan College i ett alternativt Oxford där själen inte sitter inuti kroppen, som hos oss, utan manifesterar sig i djurform som daimoner och ständiga följeslagare. När Lyras bästa vän Roger försvinner i samband med att den vackra, men kalla, mrs Coulter dyker upp känner Lyra att hon måste göra något och ger sig av och försöker hitta honom. Plötsligt jagas hon själv av flera olika faktioner och det blir början på ett stort äventyr där hon färdas mellan otaliga världar, träffar många märkliga varelser och hela universum ligger i vågskålen.

Pullmans historia är en intrikat väv med många bottnar. Det är en så kallad barnbokserie, men med många delar antagligen bara en vuxen har behållning av. Lyra och hennes vänner möter död, kärlek, galenskap, fanatism, krig...Pullman är starkt kritisk mot religionen och all det onda som görs i religionens namn och det genomsyrar hela historien.

Jag gillar den här serien! Det är ingen av mina absoluta favoriter, men jag rekommenderar den ändå. Böckerna är svåra att lägga ifrån sig och man bara måste få veta hur det går...

Betyg: 3,7 (Guldkompassen 3,5, Den skarpa eggen 3,7, Bärnstenskikaren 4)

2 comments:

Svensson said...

Ner med religion, jaha... vill du likt Tiina Rosenberg "bomba alla kyrkor" också?

Nåväl, visst är religionernas historia full av elände. Dock kan Bibeln ännu bjuda på lite guldkorn, hävdar jag naivt.

För texter om Tolkien, Moorcock och annnan klasisk fantasy, kolla in etiketten "fantasi-fantaså-fantasy" på min blogg. Klicka på namnet.

Anna said...

ja, nu är det ju författaren phillip pullman som står för "ner med religionen" och inte jag, men att man inte håller med till fullo hindrar ju inte att det är en bra historia och ett intressant inlägg i debatten - eller hur? =)

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.