Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Wednesday, October 25, 2006

Across the Wall


av Garth Nix

Across the Wall är en novellsamling innehållande ett gäng olika historier från Nix karriär som författare och de är minst sagt varierande. Från den kända Abhorsen via varianter på Arthur-myten och krigshistorier (realism alltså) till fabler och en interaktiv 'gör-det-själv-historia'... Det låter kanske kul - och det är det väl också på sätt och vis - men Nix imponerar inte alls i den här boken. Jag tycker mycket om Abhorsen-böckerna och den historien är bra även i denna bok, men annars präglas de flesta - om inte alla - av hans noveller av en oförmåga att få fram ett bra slut. Det kan vara en jättebra historia som byggs upp på ett jättebra sätt och sen när man vänder till sista sidan och förväntar sig något extra...faller den bara platt ner. "Hjältinnan räddar sin älskade hemstad och familj (för att inte nämna hela världen) från Ondskan...och sen kliver hon på tåget"..."hans & greta besegrar häxan och får magiska krafter...så deras styvmor inte vågar bråka med dem"..."killen besegrar den onde lightning bringer och hans älskade...kommenterar hur hans aura ser ut"...umm...jahaaaa...? Man ska inte ens tala om hans försök till komedi på slutet... Jag menar hur kul är det att han skämtar om att han ska skriva en episk bokserie i 47 delar (nej, förresten - 56. 47 räcker inte...) med titlar som "a time of wheels", "a throne of games", "the witch wardrobe of lyon"...(den enda roliga titeln är "the return of the mistakenly purchased king" och den är ju inte så värst kul den heller...)
Ska du läsa den så räcker det att du läser den första historien om Nicholas Sayre i Abhorsen-världen - plus möjligen fabeln "three roses". Sen kan du lämna tillbaka den på biblan...

Betyg: 2

2 comments:

Susanna said...

Det finns inget så svårt som att skriva roligt. Humor är komplicerat - och måste behandlas med allvar... ;o)
Jag håller med dig om att titlarna inte lät speciellt kul, (även om jag drog lite på smilbanden åt return of the...)
Men jag var ju inte så förtjust i Abhorsen böckerna heller, så jag ska väl inte säga något

Anna said...

du har helt rätt - humor är svårt! nix's försök i denna bok...kändes patetiska... som att han försöker krysta fram en stor pyramid ur ett litet runt hål... däremot den bok jag just börjat på (grand ellipse) är full av en massa subtil humor och referenser till andra författares verk inbyggda i dialogen. vissa författare kan och andra kan inte... vi får hoppas garth nix får lite självinsikt i julklapp... ;-)

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.