Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Wednesday, July 30, 2008

Paper Mage


av leah r cutter...

...utspelar sig i kina. den är faschinerande på många sätt men kanske mest för att den målar upp en bild av människor så fasta i sin egen kulturs tabun att de blir väldigt främmande för oss i väst. det är ansikten som inte får tappas, heder som måste upprätthållas, andar som ska blidkas och släktingar och överordnade som måste hedras och respekteras. det är inte en individs behov och åsikter som gäller - en person är värd mycket lite - utan allt görs för familjens, klanens, byns och landets bästa. om någon i byn begår ett brott kan alla komma att avrättas och byn brännas...en mycket främmande tanke för oss som är vana vid att varje individ ansvarar för sina egna handlingar.

när wang tie-tie var ung träffade hon en av kinas odödliga, blev älskad och erbjuden en odödlighetens persika, men tackade nej av pliktkänsla gentemot sin familj. sedan dess har hon ångrat sig, bidat sin tid och väntat länge på att en av hennes ättlingar ska komma att visa potential för att göra något stordåd så att denne kan vinna en persika till henne. i dotterdottern xiao yen ser wang tie-tie en stark kvinna och hon fostrar henne (mot moderns önskningar) redan från unga år så att hon ska bli starkare, självständig och kunna klara ett liv i ensamhet utan det traditionella familjebundna liv som vanligen väntar en ung kinesisk kvinna. när xiao yen blir erbjuden att få en plats i skolan som utbildar paper mages är det öppningen wang tie-tie väntat på. varken xiao yen eller hennes mor är särskilt glada åt det hela, men eftersom wang tie-tie är deras familjeöverhuvud och de säger man inte emot utan att dra skam över hela sin familj så det är bara att bita ihop...

xiao yen är bokens hjältinna och vi får följa henne genom livet, genom träningen till paper mage, dusterna med familjen, hennes sammanstötningar med de olika magiska väsen som befolkar kina, till det att hon är färdig paper mage och förväntas ge sig ut i världen och utföra stordåd så att hennes wang tie-tie kan få evigt liv.

alla som är intresserad av kinesisk kultur, magi, kvinnohistoria, mytologi, fantasy och en god historia har definitivt behållning av denna bok!

läs!

betyg: 4 av 5

No comments:

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.