Bokcirkeln

Nästa träff är den 9 maj. Boken som ska läsas är Samuel J Delaney's Babel 17. =)

Saturday, November 11, 2006

The Grand Ellipse


av paula volsky.

det är inte ofta man hittar riktigt fantastiska böcker och eftersom jag redan hittat en fullpoängare i år i innkeeper's song trodde jag det skulle dröja innan nästa. ibland är det skönt att ha fel...

en bra bok engagerar och känns trovärdig, en fantastisk bok transporterar läsaren till händelsernas mitt och låter en se och höra miljöer och samtal som om man själv stod precis bredvid huvudpersonerna. det här är en sådan bok. paula volsky har en alldeles egen känsla för språket och ett fantastiskt ordförråd. skulle jag slagit upp alla ord jag aldrig sett förr hade jag haft att göra. eller vad sägs om adjektiv som: pusillanimous, melliflously, mendarious...eller substantiven: settee, chopines, poltroon... man behöver inte slå upp för att hänga med, men det var länge sedan jag fick 'hem och läsa på' så mycket!

den här boken har också en kvinna som huvudperson och hon vinner mitt hjärta direkt. luzelle devaire är en mycket speciell karaktär med skinn på näsan, livlig fantasi, påhittig, äventyrlig, med ett stort hjärta, men samtidigt är hon envis som en röd gris, beter sig ibland som en barnunge, handlar helt fel...kort sagt; hon är en mycket trovärdig, mänsklig karaktär!

bokens huvudhandling är en tävling - the grand ellipse - där de multinationella deltagarna måste färdas genom många länder för att vinna en adelstitel. det låter kanske väl lättsamt, men i bakgrunden finns hot om krig och invasion och politiska intressen blandar sig snabbt i tävlingen - det har nämligen läckt ut att kungen som arrangerar ellipsen sitter på en fantastisk upptäckt som kan avgöra hela kriget och vara skillnaden mellan invasion och frihet - sentient fire.

ellipsen sträcker sig genom ockuperat land och krigszoner och deltagarna (och läsaren) får se och vara med om lite mer än de skulle önskat i form av förtryck, avrättningar, strider... vi får även en inblick i hur det var att vara kvinna i en för oss svunnen tid med allt vad det innebär av korsettvång, inte kunna resa på egen hand, inte anses som passande att arbeta utanför hemmet, etc, etc. och självklart finns här även magi - det är ju ändå en fantasybok!

bokens lärdom: "you never know what you're capable of until you have to start making hard choices". för här finns det bara ett val: vinna - eller försvinna.

läs den! bums!

betyg: 5!

ps. glömde lägga till att denna bok helt klart berättar om ett alternativt andra världskriget. det tar inte lång tid innan man ser likheterna mellan grewzland med sitt långa blonda folk och sin galne imperior som söker världsherravälde och det gamla nazityskland. där finns också ett neutralt land som genom sin passivitet hjälper grewzland att erövra land efter land. känns det igen...?

Bildspel...


Created with Admarket's flickrSLiDR.